Bornholms Regionskommune

Når man smækker fem kommuner og et amt sammen til én admini-strativ enhed, er det ganske mange data, som samles. Og det er ganske mange, ganske forskellige servere, som pludselig kommer under samme tag.Med andre ord - en stor udfordring for enhver it-afdeling

Bornholms Regionskommunes it-afdeling havde selv syslet med virtuelle servere siden 2006, men fik i løbet af foråret 2008 - i samarbejde med JF  for alvor sat gang i arbejdet med at implementere nye virtuelle servere, som skulle afløse en lang række af de  cirka 130 servere, kommunen havde kørende.

Løsningen var VMware - en virtualiseringssoftware - der kan køre flere virtuelle servere på få fysiske.

De virtuelle servere leverer varen, ifølge it-driftleder i Bornholms Regions- kommune Bent Ole Enevoldsen. Han nævner besparelser på f.eks. strøm, soft- og hardware, konfiguration og vedligehold.

- Det tager f.eks. kun 15 minutter at konfigurere en ny server. Før tog det ofte flere  timer. Og med mellem 120-130 servere kørende, så har vi serverarbejde hver uge. Det giver en ganske  god årlig besparelse, fortæller han.

- De virtuelle servere bruger langt mindre strøm og kræver mindre køling. Et serverrum tager ganske hårdt fat i sikringerne. De virtuelle servere har reduceret vores strømforbrug med  cirka 10-15 procent. Så der er tale om en  pæn besparelse, fortæller driftchefen.

- Og endnu har vi ikke udnyttet systemet 100 procent. F.eks. rummer det en intelligent løsning, hvor softwaren konstant monitorer belastningen på serverne og automatisk flytter de virtuelle servere mellem de fysiske for at optimere strømforbrug  og ressourcer, sådan at der ikke står en næsten overflødig server og trækker unødig strøm. På den måde er servernes per- formance hele tiden optimal, fortæller Bent Ole Enevoldsen og fortsætter:

- I dag har vi  70 servere kørende på det virtuelle system. Det vil sige, at de ligger på fem fysiske servere. Vi har altså sparet hardwareudgiften til  over 60 servere. Det kan også ses på bundlinien.

- Ydermere er vores driftssikkerhed væsentligt forbedret. Ved hardwarefejl flytter de virtuelle servere selv til et mere sikkert sted – og vi er næsten »oppe« altid. Det er ualmindeligt driftsikkert

- Testkørsler af nye systemer fungerer upåklageligt uden driftstab. Jeg var selv en smule i tvivl, da vi startede med virtuelle servere, men det er jeg ikke længere, indrømmer Bent Ole Enevoldsen og fortsætter:

- Selv med et stærkt reduceret budget har vi haft mulighed for at holde en fornuftig udvikling og udskiftning i vores serverpark.