Søgemaskineoptimering (SEO)

skrevet af: Asbjørn Riis-Knudsen 

Hvis din hjemmeside ikke findes på Google, så kunne den lige så godt ikke eksistere. Eller det er i hvert fald ofte det indtryk, man får. Men hvad kan man egentlig gøre for at få en god placering på Google?

Søgemaskineoptimering – også kendt som SEO (engelsk: Search Engine Optimization) – er kort fortalt at sørge for, at din hjemmeside får den bedst mulige placering på søgemaskiner som f.eks. Google. Der er mange ting, der har betydning for, hvor din hjemmeside lander på Google. Noget af det er tekniske ting, som vi tager os af, når vi laver din hjemmeside eller webshop. Det allervigtigste er dog sidens indhold – for hvis ikke indholdet er relevant for dem, du vil have til at finde siden – så finder de den ikke.

Teknikken skal være i orden 

Når vi laver din hjemmeside, sørger vi naturligvis for, at den overholder de tekniske krav, som Google stiller til en hjemmeside. Det betyder blandt andet, at siden skal virke godt på mobiltelefoner og have en kort indlæsningstid.  

5 tekniske krav til din hjemmeside:

 • Den skal svare hurtigt. Mennesker er utålmodige, og gider ikke vente på en langsom side. Derfor rykker Google langsomme sider ned i resultaterne. 
 • Den skal bruge HTTPS. En morderne hjemmeside skal have en sikker forbindelse. 
 • Den skal virke på mobiler. Over 50 % af Googles søgetrafik kommer fra mobiltelefoner – så virker din side ikke ordentlig på mobilen, så ryger den ned på listen.
 • Der skal være en klar menustruktur, som Google kan forstå, så den kan finde rundt på hjemmesiden. 
 • Adresser på sider skal rumme tekst og ikke obskure koder og tal – http://eksempel.dk/produkter/blaat-katon/ er bedre end http://eksempel.dk/page?id=45348.  

Google tilbyder også en række muligheder for at integrere bestemte typer indhold i søgeresultatet og/eller andre Google-tjenester (som f.eks. Google Maps). 

Mange af de tekniske krav, som Google stiller, er typisk bare almindelige tekniske krav til en god hjemmeside, og ting, som du bør kunne forvente af en enhver ny hjemmeside. Som alt andet på internettet går udviklingen her også rigtig stærkt. Vi kan naturligvis ikke forudse, hvad Google finder på i fremtiden – men vi følger naturligvis løbende med og kan opdatere din hjemmeside efter behov. 

Indholdet er det vigtigste

Det absolut vigtigste, når det kommer til at stå sig godt med søgemaskinerne, er indholdet på din hjemmeside. Google bruger det til at finde ud af, hvad din hjemmeside handler om – og de besøgende skal naturligvis også kunne finde ud af, hvad siden handler om. Så hvis hjemmesiden ikke fortæller det, du gerne vil – så opnår du ikke resultater hos hverken de besøgende på hjemmesiden eller hos Google.

Det er også vigtigt at tænke grundigt over menustrukturen på din hjemmeside. En god menustruktur gør det for det første nemt for besøgende at finde det, de har brug for. For det andet er menustrukturen også Googles måde at finde ud af hjemmesidens struktur på – og bruger du Sitemaps, vises dele af menuen måske direkte i søgeresultatet. Så vælg dine menupunkter med omhu – især det øverste niveau, som altid er synligt.

Tilbyder du forskellige tjeneste ydelser, så lad være med at gemme dem væk i en undermenu under en generisk overskrift som ”produkter” eller ”ydelser” Sæt dem op på øverste niveau i menuen – det er jo det, dine kunder helst skal se.

Sådan laver du godt indhold

 • Skriv din tekst til brugerne, ikke til søgemaskiner.
 • Hvis du vil findes på et ord, så skal det forekomme naturligt i teksten på hjemmesiden. Forsøg ikke at stoppe ordet ind kunstigt. Det gør teksten ringere, og Google arbejder konstant på at spotte forsøg på at narre dem på denne måde.
 • Sørg for, at forsiden på din hjemmeside fortæller klart og tydeligt, hvad du kan tilbyde og hvorfor folk skal vælge netop dig. Forsiden skal ikke kun have billeder eller en generisk ”Velkommen”-tekst – det er vigtigt med en kort og konkret tekst, som fanger opmærksomhed og indeholder vigtige nøgleord.
 • Søgemaskiner læser kun tekst, de kan ikke læse tekst i et billede eller se diagrammer. Så sørg for, at teksten i sig selv er forståelig og skriver alternativtekster til billeder – det hjælper også f.eks. svagtseende med at finde rundt på din hjemmeside.
 • Google bruger links til at navigere rundt på din hjemmeside – og den bruger den tekst, som linket består af. Så sørg for at teksten fortæller, hvor linket fører hen, og ikke bare er ”klik her” eller lignende intetsigende tekster.
 • Brug felterne til titel og beskrivelse til at gøre søgeresultater mere relevante.

Ingen nemme løsninger

Når du ser dig om efter søgemaskineoptimering på nettet, kan du støde på virksomheder, der garanterer dig en høj plads på Google eller på anden ”magisk” vis lover dig en høj placering på Google uden at du skal gøre andet end at betale dem lidt. Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke?

Det er da også for godt til at være sandt. Der findes ikke nogen nemme løsninger på søgemaskineoptimering – der er ikke nogen magisk knap, som du kan købe dig til. Vi sørger for, at din hjemmeside overholder de tekniske krav – men i sidste ende er det først og fremmest indholdet på din side, der afgør, hvor du havner på søgeresultatsiden.