Med den internationale Databeskyttelsesdag ønskes der fra organisationer og interessenter uden for partipolitisk tilknytning, et øget fokus på persondata og privatliv, og det er langt mere en passwords- og sikkerhed: Det handler om fundamentale rettigheder i menneskers privatliv.
Der mangler fortsat oplysning på området omkring GDPR og vores online liv. Millioner af private data udveksles stadig på ulovlig vis. Enten via cyberkriminalitet eller større sikkerhedshuller i virksomheders systemer, organisationer og myndigheder.
Det kræver lovgivning, men det kræver også, at vi som brugere og forbrugere går foran, og kræver gennemsigtighed og i stigende grad kræver sikkerhed med de virksomheder, vi interagerer med, køber fra eller indgår samarbejder med. Ligesom, vi skal kræve det af vores myndigheder.

Der er, desværre, lang vej endnu. Et værktøj er D-mærket, som vi gennem vores samarbejde med CoworkIt er i fuld gang med at tage del i. En anden måde er at skabe opmærksomhed, som vi gør nu og give gode råd, som vi gør hver dag i vores virksomhed.
Og så selvfølgelig at opfordre til at man som privatperson og virksomheder øger fokus på sit privatliv.

Læs mere om International Databeskyttelsesdag her.


Men der er meget, du kan gøre selv i din virksomhed og som privatperson. Vi har samlet nogle af dem her, som både kan bruges, hvis du er CEO, IT-ansvarlig eller receptionist i en virksomhed – og også du er i privaten.

data-beskyttelse

Få styr på dine passwords

"Det, der falder dig først ind, er det du IKKE skal gøre". Sådan sagde vores direktør, Lars Falk, da P4 Bornholm interviewede ham omkring passwordsikkerhed.
For alt for mange af os er alt for sløsede med de tegn, som er skabt for at beskytte os.
Et eksempel er at vi bruger vores fødselsdato + børnenes navn. De informationer er alt for nemme at finde på fx Facebook for en hacker, så det er et absolut no go.

Men du kan gøre følgende:

  • Brug min. 12 karakterer.
  • Brug både store og små bogstaver.
  • Brug specialtegn, tal mm.
  • Brug forskellige passwords. Alle. Steder!
  • Brug evt. Uniqkey, som vores udvikler – og infrastrukturteam bruger

Ransomeware angreb

Covid-19 pandeminen har i den grad sat fokus på ransomeware angreb, hvor virksomheders data bliver låst af IT-kriminelle og en løsesum kræves.
Vi har set en stigning, og en tendens til, at det nu også rammer offentlige myndigheder, kommuner, forsyningsanlæg mm.

Der er en omfattende affære, og kan potentielt ødelægge virksomheders økonomi, da der ofte er lang ved til frigivelse af data, men også et betydeligt tab at se ind i, i den tid data er låst.

Privatpersoner og medarbejdere rammes også

Man er kun så stærk som det svageste led. Derfor er det enormt vigtigt, at man som virksomhed tager alle skridt i at undgå et angreb. Undervisning og løbende rådgivning er vigtig, og simple regler og retningslinjer kan være en stor hjælp på vej til at undgå noget så ødelæggende som et ransomware angreb.

Her er nogle af rådene

  • Hold software opdateret og installer antivirus.
  • Tag løbende backup, og husk, at der fx ikke automatisk backup af Office 365!
  • Åbn eller installer ikke filer, hvor du ikke kender afsenderen.
  • SKAT, din bank, streamingtjenester mm., sender IKKE direkte links til dig, hvor de beder din verificere dine oplysninger. Her begår mange fejl, da de IT-kriminelle er eminente til at få mailen til at se ægte ud.
  • Matcher linket i mailen afsenderen? Det kan du se ved at holde musen hen over de links, der optræder i en mail. Test domænenavnet i en browser i stedet for at klikke på linket.
ransomeware-angreb

Flere gode råd her på hjemmesiden

Vi rådgiver dagligt vores kunder i IT-sikkerhed. Det bliver løbende til mange artikler, hvor vi på en så simpel måde som muligt, skaber et overblik over let håndgribeligt ting, man selv kan gøre.

Du kan også følge med på vores LinkedIn side, hvor vi deler ud af vores viden på ugentlig basis. Men ellers inviterer vi dig til at kigge en række af vores arktikler igennem, som forhåbentlig kan skabe tryghed og ro hos dig og din virksomhed og dine medarbejdere.

Ungå Malware >>

Undgå phishinangreb >>

To-faktor godkendelse >>

Hvis vi kan hjælpe dig videre på nogen måde, står vi klar. Du finder vores kontakt oplysninger her 👇

KONTAKT